Вплив умов вирощування і різноякісності насінняна врожайність та вміст білка в зерні пшениці озимої

Loading...
Thumbnail Image
Date
2020-09-06
Authors
Онопрієнко, О.В.
Кулик, Максим Іванович
Тараненко, Анна Олексіївна
Тараненко, Сергій Володимирович
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Description
Актуальність дослідження зумовлюється вирішенням важливої проблеми – збільшення вмісту білка в зерні пше-ниці озимої на онові екологічної різноякісності насіння та умов яких воно формувалося. Метою дослідження є встановлення впливу умов вирощування рослин, екологічної різноякісності насіння на врожайність, мінливість вмісту білка в зерні та його вихід у сортів пшениці різного походження. Дослідження проведено в умовах центрального Лісостепу України з сортами пшениці озимої м’якої: Кубус і Чигиринка. Методи дослідження: польовий (вивчення впливу умов вирощування на вміст біл-ка в зерна та його вихід, а також на рівень врожайності), лабораторний (визначення вмісту білка), кореляційно-регресійний (встановлення зв’язку між факторами досліду), статистичний метод (для підтвердження істотної різниці між досліджуваними варіантами). Згідно гідротермічного коефіцієнта (ГТК) виокремлено умови формування насіння на материнських рослинах пшениці озимої: близькі до оптимальних, посушливі та вологі. За результатами першого етапу досліджень встановлено, що урожайність зерна була більшою з посівів, які формувалися у оптимальні та вологі періоди (від 4,4 до 4,9 т/га). Визначено вплив погодних умов періоду формування та дозрівання насіння озимої пшениці (Triticum aestivum L.) на вміст та вихід білка. Вихід білка був суттєво вищим у сортів, формування насіння якого припало на оптимальні та посушливі умови (від 5,4 до 6,4 т/га), а вміст білка в зерна – у потомства, що формувалося у посушливих умовах (від 13,9 до 14,0 %). На другому етапі досліджен-ня встановлена залежність: сівба насінням, вирощеним у посушливих умовах, дозволяє отримати потомство з високим вмістом білка, і навпаки. Це підтверджується сильним кореляційним зв’язком для обох сортів пшениці озимої поставлених на вивчення (r = 0,59 для сорту Чигиринка та r = 0,53 для сорту Кубус). Встановлено, що сівба мілким насінням сформованим в посушливих умовах суттєво підвищує вміст білка в зерні та вихід білка у новому врожаю. Вивчено вплив екологічної різноякісності насіння сортів пшениці озимої української та зарубіжної селекції на рівень врожайності, вміст білка та його вихід в зерні отриманого потомства. Встановлено шляхи нівелювання погодних умов на вміст білка в зерні на основі сівби різних фракцій насіння за розміром (суміш, крупне, середнє та дрібне насіння) сформованих в різних умовах вирощування. В перспективі планується удосконалення шляхів нівелювання погодних умов та їхнього впливу на вміст білка в зерні на основі сівби дрібної фракцій насіння пшениці озимої, сформованих в посушливих умовах вирощування, за допосівної обробка його біопрепаратами
Keywords
пшениця озима м’яка, крупність насіннєвого матеріалу, екологічна різноякісність насіння, урожайність зерна, вміст та вихід білка
Citation