Особливості розвитку та продуктивності ремонтних свинок різних порід залежно від інтенсивності вирощування

Loading...
Thumbnail Image
Date
2017-12
Authors
Слинько, Віктор Григорович
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Вісник сумського національного аграрного університету
Abstract
Висвітлено результати досліджень, що були спрямовані на вивчення перетравності поживних речовин корму і балансу азоту, фізико-хімічних показників мяса та сала у свинок великої білої, миргородської і полтавської мясної порід в період вирощування за різного рівня енергетичного та протеїнового живлення
Description
Встановлено, що ремонтні свинки полтавської м'ясної породи є найбільш чутливими до рівня годівлі, де перетравність поживних речовин корму була максимальною відносно інших порід в 4 – 4,5 віці в умовах екстенсивної годівлі, та мінімального по досягненню живої маси 125 кг. Для свинок миргородської породи встановлено існування зворотної закономірності. З'ясовано, що статево – зрілі свинки миргородської породи в умовах екстенсивного та інтенсивного рівня вирощування характеризуються максимальним рівнем фізико – хімічних показників м'яса (ніжність, рН, вологоутримуюча здатність, вміст жиру, мармуровість). В умовах інтенсивного рівня годівлі ремонтних свинок великої білої і полтавської м'ясної порід собівартість отриманої продукції є нижчою на 25% порівняно із тваринами миргородської. Рівень рентабельності за умов інтенсивного вирощування свинок становить 10,8…11,8%, а у свинок аналогів за екстенсивного вирощування є збитковим.
Keywords
свині, породи, годівля, перетравність, мясні якості, шпик
Citation