Дослідження біологічної активності лектинвмісних екстрактів ехінацеї пурпурової (Echinacea purpurea (L.) Moench)

Loading...
Thumbnail Image
Date
2012-01
Authors
Поспєлов, Сергій Вікторович
Шершова, Світлана Вікторівна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Полтавська державна аграрна академія
Abstract
Вивчено біологічну активність лектинвмісних екстрактів ехінацеї пурпурової (Echinacea purpurea (L.) Moench.) та їх складових шляхом тестування на паростках крес-салату. Доведено, що лектини, які містяться в екстрактах усіх видів сировини, пригнічують тест-систему в концентрації 10–0,1 %. У подальших розведеннях екстракти листків та стебел ехінацеї пурпурової не впливають або несуттєво пригнічують ріст паростків крес салату. Нативний екстракт кореневищ із коренями в концентраціях 10-1–10-4 % слабо стимулював, а в подальших розведеннях – інгібував тест-об’єкт. Тестування екстрактів суцвіть ехінацеї пурпурової показало стимуляцію паростків до +25 % відносно контролю в концентраціях 10-2–10-8 %. Робиться висновок, що дія білкових компонентів більше пригнічує, ніж стимулює тест-об’єкт.
Description
230. Поспєлов С.В., Шершова С.В. Дослідження біологічної активності лектинвмісних екстрактів ехінацеї пурпурової (Echinacea purpurea (L.) Moench) // Вісник Полтавської держ. аграрн. академ. -2012. -№1. – С.45-49.
Keywords
ехінацея, лектини, ехінацея пурпурова, Echinacea purpurea, біологічна активність, нативні екстракти, біотестування
Citation