Друковані видання

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 194
  • Item
    Вплив вологовмісту м'яса на процес масопровідності під час кондуктивного жарення
    (Полтавський державний аграрний університет, 2023-12) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Семенов, Анатолій Олексійович; Лелюх, Є. В.
    Кондуктивне жарення виробів із натурального м’яса є розповсюдженим процесом теплової обробки в м’ясопереробній промисловості та закладах ресторанного господарства. Сам процес характеризується значними втратами маси (до 11…35%) готового продукту і значною питомою витратою теплоти (до 1000…1300 кДж/кг). Енергоефективність цього процесу не може бути високою, оскільки він потребує використання високої температури поверхоньжарення (423…473 К), а коефіцієнт використання площі цих поверхонь складає 0,5...07 для виробів з натурального м’яса.
  • Item
    Assessment of the danger of using ultraviolet lamps in electrical systems
    (2024) Semenov, A. O.; Popov, S. V.; Yakhin, S. V.; Yeleussinov, B.; Sakhno, T. V.; Семенов, Анатолій Олексійович; Попов, Станіслав Вячеславович; Яхін, Сергій Валерійович; Сахно, Тамара Вікторівна
    To determine the photobiological safety of UV lamps, the following measurements were carried out: spectral irradiance, total actinic irradiance in the wavelength range of 200-400 nm, and irradiance in the UVA range (320-400 nm). These parameters were measured using the optical radiation system OST-300. The photobiological safety of LUF 40-1, LE 15 lamps and their radiation risk group are established in accordance with EN 62471. The levels of UV radiation generated by LE 15 low pressure discharge lamps at a distance of 0.25 m belong to the high risk group (GR3), and LUF 40-1 - in the group of insignificant risk (GR1). Calculations and recommendations on safe radiation doses when using lamps in electrotechnical systems of photobiological influence are given.
  • Item
    Методика кінематичного розрахунку електроприводу насосного агрегату
    (Полтавський державний аграрний університет, 2023) Семенов, Анатолій Олексійович; Скрипник, Вячеслав Олександрович; Горбань, О.
    Кінематичний розрахунок приводу є важливим для визначення руху і передачі обертального моменту в системі. Він включає аналіз руху, швидкості, прискорення та взаємозв'язків між різними компонентами системи [1].
  • Item
    Методика розрахунку ефективності сонячних колекторів для підігріву води в залежності від регіону України
    (2023) Горда, В. В.; Семенов, Анатолій Олексійович
    In modern conditions, there is a growing demand for energy. One of the ways to utilize solar energy is by installing solar collectors. Such rational use of natural resources contributes to the preservation of nature and the environment. As a result of conducted research, it was determined that for a family of three residing in the city of Poltava, it is necessary to install 94 solar collector tubes to meet their hot water needs (150 liters per day). This calculation, though approximate, can serve as reference information for those considering the installation of a solar system. В сучасних умовах попит на енергію стрімко зростає, і стандартні джерела не можуть впоратися з цим попитом. Відновлювані джерела, такі як сонячна енергія, набувають важливості через свою достатність та потенціал задовольнити попит на використання енергії [1]. Одним із таких напрямків – це використання сонячних колекторів.
  • Item
    Удосконалення процесу післязбиральної обробки зерна для підвищення якості готового зерна
    (2023) Левченко, Юлія Вікторівна
    До однієї з найбільш важливих галузей агропромислового комплексу України відноситься переробка і зберігання зерна. Забезпечення збереження врожаю, що збирається, і доведення його до товарних характеристик залежить, головним чином, від рівня механізації післязбиральної обробки та зберігання зерна. Своєчасна та якісна обробка зернової маси істотно впливає на трудомісткість наступних операцій (сушіння, первинної та вторинної очистки) та якість одержуваних зернових [1, 2, 3].
  • Item
    Теоретичне огрунтування підготовчих операцій при переробки фруктової сировини
    (2023) Ляшко, К.; Левченко, Юлія Вікторівна; Молчанова, Наталія Юріївна
    Незалежно від рівня розвитку економіки, у багатьох країнах світу формуються та розвиваються агропромислові кластери. У розвинутих країнах вони стали природним кроком в еволюції методів сільськогосподарського виробництва, а для країн, що розвиваються, кластери вважаються основним способом досягнення глобальної місії розвитку сільського господарства та доступу до міжнародних ринків.
  • Item
    Регулювання конструктивних параметрів обладнання для первинної переробки молока
    (2023) Лепіско, Ярослав Юрійович; Левченко, Юлія Вікторівна
    До пріоритетних напрямків розвитку агропромислового сектору країни входить налагодження високопродуктивних технологій виробництва та переробки продуктів тваринництва, зокрема молока, особливо на підприємствах первинної переробки. Коров'яче молоко – це харчовий продукт, що швидко псується. При затримці його очищення та охолодження відбувається зниження його якості через розмноження шкідливих для організму людини бактерії.
  • Item
    Оптичні засоби автоматизації механічного обладнання
    (Полтавський державний аграрний університет, 2023) Басова, Юлія Олександрівна; Бичков, Ярослав Михайлович
    Вимірювальний перетворювач, який разом з допоміжними елементами виготовлений у вигляді окремого виробу і встановлений безпосередньо на об'єкті керування, називається датчиком. Тобто датчики - це пристрої, які перетворюють фізичну величину, таку як інтенсивність світла чи температуру, в електричну величину [1].
  • Item
    Сучасні вимоги до автомобільного освітлення
    (2023) Басова, Юлія Олександрівна; Левченко, Юлія Вікторівна
    При водінні вночі людина особливо залежить від світлового обладнання, встановленого на автомобілі. Автомобільне світлове обладнання включає в себе, перш за все, фари головного світла та інші світлові прилади, які дозволяють водію бачити найближче оточення і роблять видимим його транспортний засіб для інших учасників дорожнього руху. Усередині кабіни автомобіля освітлення повинно забезпечувати видимість робочого місця водія з урахуванням фізіологічних та ергономічних вимог людини [1].
  • Item
    Вплив сортових характеристик та умов вирощування на геометричні розміри насіння промислових конопель
    (2023) Скоряк, Юлія Борисівна; Шейченко, Д. В.
    Відомо, що герметичні розміри насіння, які є об'єктом досліджень, прямо впливають на процеси його оброблення та перероблення. Визначення розмірів насіння є ключовим для оптимізації процесів сортування, очищення та перероблення, що відкриває шлях до підвищення ефективності виробництва.
  • Item
    Переваги та недоліки використання відходів рослинництва в енергетичних цілях
    (2023) Супрович, О.; Басова, Юлія Олександрівна
    В останні роки концепція біомаси зробила незрівнянну кар’єру в енергетиці, теплопостачанні та сільському господарстві [1]. Вперше, визначення біомаси було сформульоване у Законі Республіки Польща «Про відновлювані джерела енергії» від 20 лютого 2015 р. [2] Під біомасою слід вважати біорозкладні відходи або залишки біологічного походження, рослинні та тваринні речовини, пов’язані з сільське господарство, лісовим господарством, рибальством, аквакультурою, промисловість. Біомаса – це також деякі побутові відходи, стічні води та осад очисних споруд, що зазнають розкладанню на біологічні сполуки.
  • Item
    Аналіз досліджень по удосконаленню транспортних систем для післязбиральної обробки зерна
    (2023) Качур, С.; Проценко, О.; Басова, Юлія Олександрівна
    Сучасні надскладні економічні та соціально-політичні умови, в яких опинилась вітчизняна економіка, зумовлюють динамічний розвиток зернопереробної галузі в системі агропромислового комплексу України. Зерновиробники на шляху сучаного прогресивного розвитку потребують фінансової, економічної і технологічної збалансованості з переробними підприємствами й обслуговуючими організаціями, що здійснюють матеріально-технічне забезпечення.
  • Item
    Efficiency of gas preparation technology using a block drying plant
    (2023) Popov, S. V.; Petrash, O. V.; Petrash, R. V.; Levchenko, Yu. V.; Kelemesh, A. O.; Петраш, Олександр Васильович; Попов, Станіслав Вячеславович; Петраш, Руслан Васильович; Левченко, Юлія Вікторівна; Келемеш, Антон Олександрович
    The object of research is the technology of gas drying using a mobile block installation. The task to ensure compliance of the composition of natural gas with the values of a number of basic characteristics before its supply to main pipelines has been solved. The results of a complex analysis of the gas preparation technology of the deposit, which is located in an agricultural area and is at a late stage of exploitation, are reported. It was established that in order to ensure the supply of conditioned gas to the system of main gas pipelines under the conditions of low gas pressures, the construction of gas treatment plants is required, first of all, for its drying. The method of ensuring gas quality considered in the current paper involves the use of a block-type gas drying installation as part of a low-temperature separation installation and a source of artificial cold. As the latter, it is envisaged to use a freon-refrigerating unit. The study shows that the proposed block gas drying units can be unified for different gas productivity and are characterized by relatively low capital and operating costs. The main advantages of the introduction of gas preparation block installations and the scheme of connecting the installation to the existing line are presented. Based on the results of the economic efficiency indicators, it was established that the use of a block gas drying unit is a profitable project with the value of the accumulated reduced free cash flow of almost 843 thousand conditional units; the investment payback period is 3 years. The results could be effectively used in the gas distribution sector, provided that the gas is extracted from a field close to exhaustion, which is characterized by low reservoir pressures.
  • Item
    Експериментальне дослідження удосконаленої конструкції електропневмоклапану пневматичної системи автопоїзду-зерновозу.периментальне дослідження удосконаленої конструкції електропневмоклапану пневматичної системи автопоїзду-зерновозу.
    (Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 2023-04-23) Попов, Станіслав Вячеславович; Семенов, Анатолій Олексійович; Євменов, Р. Ю.
    На даний час електропневмоклапани широко застосовуються у практиці машинобудування для керування стиснутим повітрям пневматичних систем вантажних колісних транспортних засобів, зокрема й тих, що застосовуються для перевезення продукції сільськогосподарського виробництва, наприклад автопоїздів зерновозів. Певним недоліком існуючих конструкцій є перегрів котушок електропневмоклапанів. Це призводить до втрати їх роботоздатного стану. Виникають збої у перерозподілі робочого середовища. Запропоновано удосконалити існуючий вузол заміною конструкції котушки, збільшенням діаметру сідла та зміною жорсткості пружини. Наведено методики дослідження вузла за визначеними критеріями роботоздатності. Отримано результати експериментальних досліджень оновленої конструкції електропневмоклапану
  • Item
    КОМПЛЕКСНЕ ВИКОРИСТАННЯ ЖУРАВЛИНИ В ТЕХНОЛОГІЇ БОРОШНЯНИХ ВИРОБІВ
    (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі., 2019) Хомич, Г.; Горобець, О.; Левченко, Юлія Вікторівна ; Лебеденко, Т.; Медведь, Л.
    Актуальною проблемою сьогодення є проведення досліджень, спрямованих на розширення асортименту та підвищення показників якості борошняних кондитерських виробів. Комплексне використання ресурсного потенціалу рослинної сировини в технології харчових продуктів є актуальним і перспективним напрямом досліджень. Мета дослідження – визначення впливу продуктів переробки рослинної сировини, а саме вичавок із журавлини, на якісні показники готових виробів із дріжджового та бісквітного тіста. Використано стандартні структурно-механічні та фізичні методи. Установлено позитивний вплив рослинних добавок на органолептичні, фізико-хімічні та структурно-механічні показники готових виробів. Удосконалено технології виготовлення борошняних виробів із дріжджового та бісквітного тіста. Отримані вироби характеризуються високою якістю, подовженими термінами зберігання, мікробіологічною стабільністю і рекомендовані до впровадження в закладах ресторанного господарства
  • Item
    Комплексна оцінка якості соусів на фруктово-овочевій основі
    (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі., 2018) Левченко, Юлія Вікторівна
    Соуси на фруктово-овочевій основі займають значне місце в харчуванні людини та асортименті страв закладів ресторанного господарства. Розрахунок комплексного показника харчового продукту дає можливість більш повно оцінити якість готової продукції. Метою досліджень є комплексний аналіз показників якості соусів із використанням методів кваліметрії. Предмет досліджень – соуси на основі фруктової та овочевої сировини й показники їх якості. Для проведення дослідження органолептичних і фізико-хімічних показників напівфабрикатів і готової продукції було використано стандартні методи, а для аналізу показників якості – метод кваліметрії. Виділено основні групи показників, які визначають якість соусів. Розраховано комплексний показник і встановлено алгоритм його визначення. Виходячи з отриманих даних, побудовано модель якості соусів на фруктово-овочевій основі. Визначений комплексний показник якості готових соусів із використанням фруктових та овочевих пюре підтверджує їх високу якість, а також доцільність приготування у спеціалізованих цехах і в закладах ресторанного господарства
  • Item
    ВИКОРИСТАННЯ ВТОРИННОЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ В ТЕХНОЛОГІЇ СОЛОДКИХ СТРАВ ТА ОЗДОБЛЮВАЛЬНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ
    (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021-08-02) Хомич, Г.; Горобець, О.; Ткач, Н.; Левченко, Юлія Вікторівна
    Солодкі страви та оздоблювальні напівфабрикати на основі шоколаду нале- жать до категорії продукції, що користується підвищеним попитом у споживача. Удоско- налення існуючих технологій їх виробництва є перспективним напрямом досліджень. Мета статті – дослідження впливу продуктів переробки рослинної сировини, зокрема желюючого соку з вичавок хеномелесу під час виробництва пана-коти та шоколадної дзеркальної глазурі, на структурно-механічні властивості виробів, їх фізико-хімічні та органолептичні показни- ки. Використано стандартні структурно-механічні та фізичні методи. Установлена мож- ливість покращення органолептичних, фізико-хімічних та структурно-механічних показників готових виробів за рахунок використання комплексного поєднання желюючих компонентів – желатину та желюючого соку. Розроблено нові технології солодких страв та оздоблюваль- них напівфабрикатів, які характеризуються високою якістю, подовженими термінами збері- гання, мікробіологічною стабільністю і рекомендовані до впровадження в закладах ресторан- ного господарства.
  • Item
    The use of sweet potatoes in the technology of cake dough products
    (Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 2020-12-02) Boroday, A.; Horobets, O.; Levchenko, Yu. V.; Choni, I.; Левченко, Юлія Вікторівна
    Кекcовіборошнянівиробипоcідаютьзначнеміcцеузагальній cтруктурізаобcягомвиробництва, хочааналізїхфізико-хімічного cкладудаєпідcтави cтвер-джувати, щовонинезавждимаютьвиcокий cтупіньпоживноїтабіологічноїцінноcті, збаланcованийхімічний cклад. Цезумов-леневиcокоючаcткоювїхньому cкладівуглеводів, жирівінизькимвміcтом – білків, вітамінівтаіншихбіологічноактивних cпо-лук. Окрімхарчовоїцінноcті, важливимфакторомєтриваліcтьзберіганнявиробів. Кекcовівиробиналежатьдожировміcнихборошнянихкондитерcькихвиробівівідповідновонипіддаютьcяокиcлювальномупcуванню, що cпонукаєдопошуківновихантио-кcидантівприродногопоходження. Метоюроботиєудоcконаленнятехнологіїкекcовоготіcтазвикориcтаннямпюребататутадоcлідженнявпливудобавокмісцевоїроcлинної cировинина cтруктурно-механічнійорганолептичніпоказникиготовихвиробів. Якполіпшувачбулаобранамісцевасировинабатат, щохарактеризуєтьсяціннимхімічнимскладомякджереловітамінів, мікро-тамакроелементівпектиновихтабарвнихречовин. Екcперементальнимшляхoмвизначені ocнoвніпoказникиякocтіпюрезбатату. Дocлідженo впливпюрезпюребататуна oрганoлептичніпoказникигoтoвихвирoбів, встанoвленo, щo oптимальнимєвнеcення20 % пюревідмаcиборошна. Призбільшеннікoнцентраціїпюревідбуваєтьcяпoгіршення cмакoвихякocтейвирoбу, атакoжзнижуєтьcяпoриcтіcтьтазміюєтьcякoлір. Вcтанoвленo пoзитивнийвпливпюрезбататунафізикo-хімічніпoказникиякocтігoтoвихвирoбів. Придoдаванніпюреукількocті 20 % відмаcибoрoшна cпocтерігаєтьcяпідвищенняпoриcтocтіна 8 % пoрівнянозкoнтрoльнимзразкoм. Рoзрoбленo технoлoгію oдержаннякекcузпюребатату. Oбґрунтoванo рецептурний cкладіпринципoвутехнoлoгічну cхемуїхвирoбництва. Дoведенo, щo бoрoшнянівирoбиздoдаваннямпюрезбататуукількocті 20 % дo маcибoрoшнапoвільнішепіддаютьcячерcтвіннютазберігають cвoївлаcтивocтіпрoтягoм 9 дібзберігання. Безпечніcтьпрoлoнгoванoгo зберіганняпідтвердженамікрoбіoлoгічнимидocлідженнями. Отже, вcтановленодоцільністьвикористанняпюребататувтехнологіївиробівзкексовоготістазметоюзниженнякалорійності, підвищеннябіологічноїцінності, поліпшенняорганолептичнихпоказників, атакожможливістьзаміништучнихполіпшувачівструктури, смакутаароматукекcовихвиробів, зарахунокречовин, якімістятьсяупюребатату.
  • Item
    Інноваційні технології кондитерських виробів із використанням пюре з обліпихи
    (Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 2020-06-19) Горобець, О.; Левченко, Юлія Вікторівна ; Бородай, А.
    Удосконалення існуючих технологій виготовлення борошняних та цукристих кондитерських виробів є перспективним напрямком досліджень сьогодення. Ви­користання місцевої рослинної сировини для підвищення біологічної цінності та покращення реологічних і органолептичних властивостей харчових продуктів без застосування штучних поліпшувачів є актуальним напрямком досліджень. Борошняні кондитерські ви­роби та мармеладні вироби належать до групи кондитерських, які користуються попитом, що постійно підвищується.
  • Item
    The flour of soft wheat in the technologies of food products
    (Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 2020-05-13) Khomych, G.; Horobets, O.; Levchenko, Yu. V.; Vysotska, S.; Korniienko L.; Левченко, Юлія Вікторівна
    The article considers the issue of improving the quality of flour confectionery products through the use of new technologies and different types of raw materials. There is only one type of wheat flour in the retail network of Ukraine, which is characterized as flour with strong or medium gluten. Scientists of NAAS of Ukraine have selectively developed new varieties of soft-grained wheat, which are used to produce extrusion flour. Taking into account the specific properties of extruded flour from soft wheat, it is advisable to explore the possibility of its use in the technology of confectionery and culinary products, in particular, in the production of biscuit flour products and sauces. Analysis of different types of flour and starch was performed on physicochemical and organoleptic parameters. The quality of the finished products was controlled by organoleptic and physicochemical parameters, among which special attention was paid to the indicators of foaming ability, foam stability, moisture and porosity, and in the case of sauces – viscosity. A comparative analysis of wheat flour and soft-grain wheat flour showed that the content of raw gluten in soft-wheat flour is lower by almost 15 %. The hydration capacity of gluten of soft wheat flour is 29 % higher than that of baking flour. The gluten color of soft wheat flour is yellower than the gluten of baking flour, which will affect the color of semi-finished and finished products. It has been determined that for the production of biscuits, it is best to use soft-wheat flour in a mixture with durum flour. According to organoleptic parameters, the highest score was obtained with a sample with a composition of the composite mixture of 60:40, which is also characterized by higher porosity (5 %) compared to the control sample. In samples of sauces with different structurants, their structural and mechanical properties were investigated by determining the dependence of the effective viscosity on the shear rate. It is established that the obtained model systems using structurants based on flour from soft wheat varieties have high structural and mechanical properties without delamination when reheated. The recipe composition and technological process of production of “Nasoloda” and “Béchamel” sauces and a new sponge cake with the use of soft-grade extruded wheat flour have been developed and substantiated. The main indicators of product quality and safety have been studied. The obtained products meet the requirements for organoleptic, physicochemical and microbiological safety indicators and can be recommended for use.