Інтродукція, селекція, насінництво сої на Полтавщині

No Thumbnail Available
Date
2013
Authors
Білявська, Людмила Григорівна
Пилипенко, Олександр Володимирович
Діянова, Анна Олександрівна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Полтава, ПДАА
Abstract
Перші згадки про культивування сої на Полтавщині датуються кінцем 19 століття. У 1878-1883 землевласник Чорноглазов Л.А. вирощував сою у Кобеляцькому повіті Полтавської губернії й одержував врожай 82-224 пуда з десятини. Ним вперше на Полтавщині розпочата переробка зерна сої на соєвий хліб та інші продукти [1].
Description
виробництва. Великий історичний досвід вирощування культури сої, наявність високоадаптованих врожайних сортів, в тому числі полтавської селекції, сприяють тому, що за останнє десятиріччя посівні площі цієї стратегічної культури в країні щороку збільшуються, підвищується їх врожайність та насіннєва якість. Історічний досвід культивування та селекції сої дозволив країні стати першою державою в Европі за обсягамі її виробництва.
Keywords
соя, сорт, селекція, урожайність, цінність, насінництво, виробництво, інтродукція
Citation