Новостворені неопушені форми сої

Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Authors
Білявська, Людмила Григорівна
Пилипенко, Олександр Володимирович
Діянова, Анна Олександрівна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Харків
Abstract
Висвітлено результати створення та первинної оцінки нових не опушених форм сої. На основі не опушеного зразка Кобра з Національного центру генетичних ресурсів рослин України (Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва) шляхом гібридизації створено новий вихідний матеріал. Відібрано цінні лінії, які можуть бути родоначальниками сортів нового покоління. Їх особливістю є повна відсутність опушення. Насіння цих новостворених форм відрізняється широким спектром кольору насіннєвої оболонки, рубчика, формою рубчика, а також формою та розміром насіння. Новостворені лінії є унікальними і потребують вивчення їх систематичного положення. Одна з новостворених не опушених ліній - Анаконда перевищує за показниками господарської придатності національні стандарти Аннушка, Юг-30, Устя Показники врожайності, кріплення нижнього боба, маса насіння з рослини, маса 1000 насінин на рівні або вище ніж у сортів стандартів. Хімічний склад насіння в абсолютно сухій речовині та жирнокислотний склад олії в насінні не опушених зразків знаходиться на рівні або перевищує за показниками національні стандарти. Всі інші не опушені форми вивчаються в різних ланках селекційного процесу з метою виведення кормового сорту.
Description
У лабораторії селекції, насінництва та сортової агротехніки сої Полтавської державної аграрної академії створена, зберігається та вивчається колекція не опушених форм сої, один зразок якої отриманий з НЦГГРУ (Кобра UD0200651), а 50 ліній, створені нами шляхом гібридизації з кращими сортами української та зарубіжної селекції. Лінія Анаконда перевищує за основними показниками господарської придатності національні стандарти Аннушка, Юг-30, Устя. Лінія перевищує сорт Юг-30 за кількістю бобів на рослині (55 шт.) та за масою насіння з рослини (18 г). Всі інші не опушені форми вивчаються в різних ланках селекційного процесу з метою виведення кормового сорту.
Keywords
соя, сорт, неопушені форми, колекція, урожайність, селекція
Citation