Біологічні властивості м’яса свиней різних порід за амінокислотним складом

Loading...
Thumbnail Image
Date
2017
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Львівський інститут біології тварин НААН
Abstract
У статті подані результати вивчення амінокислотного складу м’яса свиней різної статі за трьома напрямками продуктивності (м’ясо-сальний, м’ясний, сальний). Для цього використані проби м’яса (найдовший м’яз спини на рівні 9–12 грудних хребців) великої білої, миргородської та червоної білопоясої породи при досягненні тваринами маси тіла 100 та 125 кг. Для якісної оцінки біологічної повноцінності білків м’яса використовують величину відношення триптофану до оксипроліну. При цьому вважається, що кількість триптофану відображає вміст повноцінних високоякісних білків. Кількість оксипроліну свідчить про наявність малоцінного сполучнотканинного білка. Кількість триптофану з віком свиней збільшується, а кількість оксипроліну — зменшується. У всі періоди спостерігається статева різниця між відношенням триптофану до оксипроліну. Ці показники завжди вищі у свинок, ніж у кнурців, але до 9-місячного віку різниця вирівнюється.
Description
Бірта Г.О. Біологічні властивості м’яса свиней різних порід за амінокислотним складом / Г.О. Бірта, Ю.Г. Бургу, А.П. Кайнаш, Н.О. Офіленко // Науковий журнал «Біологія тварин». -Львыв: Інститут біології тварин НААН, 2017. – Т.19. – № 1. – С. 24-28. (Міжнародні наукометричні бази Index Copernicus International, eLIBRARY.RU, J-Gate, Open Academic Journals Index, Universal Impact Factor)
Keywords
амінокислота, біологічна повноцінність,триптофан, оксипролін, стать, проби, порода, свині
Citation