Методичні засади оцінки енергетичної ефективності виробництва продукції рослинництва

Loading...
Thumbnail Image
Date
2016
Authors
Калініченко, Олександр Володимирович
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Федерація аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України, Інститут аграрної економіки, національний науковий центр, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київський національний економічний університет імені Вадима
Abstract
Стаття присвячена обґрунтуванню системи показників оцінки енергетичної ефективності виробництва сільськогосподарських культур. Розкрито методику розрахунку енергетичних показників виробництва продукції рослинництва (прямі енергетичні витрати; непрямі енергетичні витрати; сукупні енергетичні витрати; сукупна енергія, накопичена в продукції рослинництва; енергетичний прибуток виробництва продукції рослинництва; енергетична рентабельність продукції рослинництва; коефіцієнт енергетичної ефективності виробництва продукції рослинництва; енергомісткість виробництва продукції рослинництва; енерговіддача виробництва продукції рослинництва). Визначено основні чинники, які впливають на енергетичну ефективність виробництва продукції рослинництва: біокліматичні умови, рівень розвитку технологій, рівень технічного забезпечення, організаційно-економічні. Проведено оцінку енергетичної ефективності виробництва сільськогосподарських культур в Україні. Виявлено, що найвищий вміст енергії в продукції мають цукрові буряки, а найбільший енергетичний прибуток може бути отриманий у результаті виробництва кукурудзи на зерно.
Description
Калініченко О. В. Методичні засади оцінки енергетичної ефективності виробництва продукції рослинництва / О. В. Калініченко // Облік і фінанси. – 2016. – № 2. – С. 150–155.
Keywords
енергія, поновлювана енергія, непоновлювана енергія, енергетична ефективність, виробництво продукції рослинництва
Citation