Роль нартію в перетравності поживних речовин раціону молодняка свиней

Loading...
Thumbnail Image
Date
2016
Authors
Шерстюк, Любов Миколаївна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Полтава ТОВ “Фірма “Техсервіс”
Abstract
У статті висвітлено роль натрію в перетравності поживних речовин раціону молодняка свиней із різним вмістом хлориду натрію. В ході досліджень встановлено, що виключення з раціону молодняка свиней хлориду натрію та дві добових норми зменшує рівень іонів натрію в м’язах, рівень активних іонів натрію в найдовшому м’язі спини поросят мав в першій групі 77,51 мг%, в третій відповідно – 32,83 мг% (р<0,001), а в другій – 48,17 мг% (р<0,01), що призвело до уповільнення росту і розвитку організму. Встановлена потреба молодня- ка свиней в натрії та вплив різного рівня натрію на перетравність поживних речовин раціонів, які впливають на забезпечення високої продуктивності тва- рин і збереження їх життєздатності, а також виявлено зниження ендогенних втрат за добу у контрольній групі, яка не мала в раціоні мінеральної підкормки хлориду натрію. Наші результати показали, що при різному вмісті натрію в раціонах дослідних тварин було відкладено його в організмі: 1-а дослідна група – 1,707 г; 2-а дослідна – 2,522 г; 3-я контрольна група – 0,782 г. Засвоєння організмом натрію із раціону відповідно у відсотках: 94,75; 96,97; 94,27. Аналіз одержаних результатів свідчить, що показники перетравності поживних ре- човин раціонів у трьох групах мають незначні коливання. Так, наприклад, суха й органічна речовини між контролем і двома дослідними групами мають різницю близько 2%. Слід відмітити, що за вмістом клітковини на першому місці стоїть група контролю, яка складає 44,33 %; перша дослідна група містить 39,24 %; а друга – 41,43 %. Зроблено висновок, що роль натрію в перетравнос ті поживних речовин раціонів поросят є фізіологічно важливим, що ще раз підтверджується і нашими дослідженнями, і літературними джерелами.
Description
Шерстюк Л.М. Роль натрію в перетравності поживних речовин раціону молодняка свиней / Л. М. Шерстюк // Свинарство. Міжвідомчий збірник інституту свинарства і АПК НААН. - Вип. 68. - Полтава, 2016. - С. 131-136
Keywords
натрій, раціон, молодняк свиней, засвоєння, перетравність
Citation