ВПЛИВ ІНБРИДИНГУ РІЗНИХ СТУПЕНІВ НА ЖИВУ МАСУ СВИНОК ТА ЇХ ВЛАСНУ ПРОДУКТИВНІСТЬ

No Thumbnail Available
Date
2018
Authors
Войтенко, Світлана Леонідівна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Вісник Полтавської даржавної аграрної академії
Abstract
В статті висвітлена проблема інбридингу у свинарстві, зокрема при розведенні свиней не численної, локальної породи. Встановлений позитивний вплив інбридингу на живу масу свинок в процесі їх вирощування. Найбільш високу живу масу при відлученні у 45-денному віці мали свинки із найменшим коефіцієнтом інбридингу ( 0,78-1,56%), але в процесі росту тварин, особливо із 6-місячного віку, тенденція змінюється і найбільшу живу масу мали свинки із більш високим коефіцієнтом інбридингу (6,24-11,7%). Позитивні наслідки інбридингу помірних і віддалених ступенів відмічені і за показниками власної продуктивності свинок. Доведено, що із підвищенням коефіцієнту інбридингу з 1,56% до 11,7%, вік досягнення тваринами живої маси 100 кг зменшувався на 11,4 днів (P > 0,95), а товщина шпику, виміряна прижиттєво, на 2,7мм. На підставі чого зроблений узагальнюючий висновок про можливість спорідненого підбору батьківських пар в миргородській породі свиней з метою одержання потомків, комплексний коефіцієнт інбридингу яких не вище 11,7%.
Description
Keywords
споріднене розведення, інбридинг, свині, жива маса, миргородская порода свиней
Citation