АДАПТИВНІСТЬ ТА ГЕНЕТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СУЧАСНИХ СОРТІВ СОЇ

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022-09-30
Authors
Білявська, Людмила Григорівна
Діянова, Анна Олександрівна
Білявський, Юрій Вікторович
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Description
Національні сортові ресурси України є основою продовольчої безпеки держави. За рахунок використання нових високоврожайних сортів стає можливим значно збільшити виробництво одної з найдавніших культур - сої. Соя − цінна олійна та білкова культура світового землеробства. Широке поширення сої на всіх континентах і багатьох країнах світу обумовлено високими якісними показниками зерна, порівняно невисокою енергомісткістю її вирощування, універсальністю використання. сорти селекційних центрів України характеризується вузькою екологічною пристосованістю та придатні для вирощування у ґрунтово-кліматичних умовах окремої географічної широти. Реалізація генетичного потенціалу сучасних сортів вимагає розробки і застосування відповідних сучасних технологій вирощування та адаптивних моделей сорту: оптимальної густоти, обмежена гіллястість, потовщене стебло, крупне насіння, різний ступінь опушення, вища висота кріплення бобів нижнього ярусу. Базуючись на довготривалому практичному досвіді в селекції сої, у полтавському селекцентрі виведені сорти з підвищеним базовим потенціалом. Серед них найвищу цінність становлять адаптивні сорти Александрит і Адамос.
Keywords
соя, сорт, адаптивність, генетичний потенціал, умови, клімат
Citation