ДОСЛІДЖЕННЯ В СЕЛЕКЦІЇ ТРАДИЦІЙНОЇ ОВОЧЕВОЇ СОЇ

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022
Authors
Білявська, Людмила Григорівна
Білявський, Юрій Вікторович
Гарбузов, Ю. Є.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Description
Розробка нових продуктів харчування за допомогою сучасних програм селекції рослин є важливим засобом поліпшення здоров’я людства. Соя – багатогранна та стратегічна культура. Має широкий спектр застосування. Едамаме або овочева соя [Glycine max (L.) Merr.] – досить популізований продукт харчування у країнах Азії. Вона стрімко стає популярною в США. До біохімічних характеристик насіння сої у фазі технічної стиглості (на суху речовину) відносять: вміст сирого протеїну – більше 29%; вміст сирого жиру – більше 10%; вміст цукру – більше 15%; вміст фенольних сполук, у т. ч. ізофлавонів - більше 4,0 мг-экв. галовій кислоти/г; сумарний вміст водорозчинних антиоксидантів – більше 2,5 мг-экв. галовій кислоти/г. Таким чином, надані параметри моделі сортів овочевої сої допоможуть оптимізувати селекційний процес, відібрати зразки з цінними харчовими характеристиками й створити відповідні сорти овочевого напряму використання.
Keywords
СЕЛЕКЦІЯ, ОВОЧЕВА СОЯ, СОРТ, ВЛАСТИВОСТІ, ЯКІСТЬ, ВРОЖАЙ
Citation