Параметри моделі сорту сої овочевого напряму використання

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021-05-20
Authors
Білявська, Людмила Григорівна
Білявський, Юрій Вікторович
Гарбузов, Ю. Є.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
До важливих споживчих характеристик овочевої сої відносять смакові якості та харчову цінність. Якісними вважають боби яскраво-зеленого кольору зі світлим опушенням (від білого до сірого), без ушкоджень і дефектів, з гладкою поверхнею й хорошої форми. Їх збирають між фазами репродуктивного розвитку (R6 іR7), насіння повинно бути виповнене на 80–90% ширини зеленого бобу з вологістю близько 65%. Збір на стадії R6 забезпечує наявність необхідних якісних характеристик: інтенсивний зелений колір, низька концентрація олігосахаридів і антипоживних речовин, вміст сахарози, маса насіння. Головні ізофлавони, які присутні в едамаме (геністеїні даідзеїн), володіють потужними антиоксидантними властивостями, й мають позитивний вплив на здоров’я людини. Надані параметри моделі сортів овочевої сої допоможуть оптимізувати селекційний процес, відібрати зразки з цінними харчовими характеристиками й створити відповідні сорти овочевого напряму використання.
Description
Параметри моделі сорту сої овочевого напряму використання. Теоретичні і практичні аспекти розвитку галузі овочівництва в сучасних умовах: матер. ІV Міжнар. наук.-практ. конф. (20 травня 2021 р., сел. Селекційне Харків. обл.) / Інститут овочівництва і баштанництва НААН. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ». С. 52-54.
Keywords
селекція, сорт, соя, колекція, зразок, моделью овочева соя, використання
Citation